Gondolatok a paradicsomról...

A minap egy bölcs ember azt tanácsolta nekem, hogy ha igazán finomat szeretnék enni, akkor vegyek szép nagy házi paradicsomot. Az egyik kapualjban idős házaspár vederben kínálta a kerti termést. Elsőre kicsit vonakodtam portékájuktól, ezek a paradicsomok elég formátlanok, rücskösek, foltosok, és még sárosak is voltak. Olyan világban élünk, ami azt sugallja nekünk, hogy csak az a jó, ami tökéletesen kerek, csillogóan piros és hosszú ideig eláll. Egy mű világ, mű terméke a hipermarketek „90-60-90”-es paradicsoma.
Döntöttem: vásároltam két jókora paradicsomot a gazdálkodóktól. Itthon gondosan megmostam őket, megtörülgettem, majd kettévágtam, és további apró darabokra. Egy kis sóval még ízletesebb lett. Amíg falatoztam, azt mondogattam magamban: ilyen finomat még életemben nem ettem! Így evés közben jöttem rá a titokra: soha ne a tökéletes formát, színt keressem az emberekben, ne forduljak el valakitől csak azért, mert nem tökéletes az alakja. Ennél sokkal fontosabb a belső íz világa. A szeretet sójával fűszerezve.
Mert mit ér egy tökéletesen kerek, csillogóan piros íztelen paradicsom?!

Légy az élet Sója!